WHERE ANOTHER MEDICINE LEAVES OFF..HOMEOPATHY BEGINS..

WHERE ANOTHER MEDICINE LEAVES OFF..HOMEOPATHY BEGINS..

Baru-baru ini ada pesakit yang bertanyakan mengenai penyakit urticaria (gatal-gatal). Oleh itu disini saya sertakan maklumat mengenainya untuk makluman kita bersama. Jangan malu atau segan untuk mendapatkan rawatan kerana rawatan awal adalah yang terbaik. Jangan simpan penderitaan anda. Hubungi saya segera supaya saya dapat membantu anda dengan menggunakan rawatan homeopathy.
Apa itu Urtikaria (Gatal-gatal)?
Gatal-gatal adalah bengkakan merah jambu yang gatal (wheals) dan berlaku secara setempat pada mana-mana bahagian kulit. Ianya akan kelihatan untuk beberapa minit atau berjam-jam lamanya sebelum pulih sepenuhnya dalam tempoh masa 48 jam tanpa meninggalkan sebarang kesan.

Gatal-gatal merupakan sesuatu yang biasa dan berlaku kepada 15% hingga 20% daripada penduduk.

Pada kebanyakan orang, gatal-gatal akan pulih dalam tempoh beberapa hari sehingga beberapa minggu lamanya.

Adakalanya seseorang mungkin mengalami gatal-gatal untuk bertahun-tahun lamanya.

Bila urtikaria terjadi di sekeliling tisu-tisu longgar pada mata atau bibir, tisu tersebut mungkin bengkak secara keterlaluan. Walaupun nampak menakutkan, pembengkakan tersebut yang dipanggil angioedema akan lenyap dalam masa kurang daripada 24 jam.

Bagaimana gatal-gatal dihasilkan?

Gatal-gatal dihasilkan akibat kebocoran cecair melalui saluran darah kecil pada kulit.

Perubahan tersebut berlaku akibat pembebasan satu bahan kimia asli yang digelar histamin daripada sel mast yang terdapat di sepanjang saluran darah pada kulit.

Apakah sebab-sebab berlakunya urtikaria?

Sebab-sebab biasa boleh berlakunya urtikaria adalah jangkitan, makanan, ubat-ubatan dan agen-agen fizikal (contohnya kepanasan, berpeluh, senaman, pancaran cahaya, tekanan, kesejukan).

Adakalanya sebabnya tidak dapat dikenalpasti

Makanan biasa yang menyebabkan urtikaria termasuk kacang, telur, buah-buahan sitrus yang segar, tomato dan kerang-kerangan. Bahan tambahan makanan dan pengawet seperti tartrazin (pewarna kuning) juga mungkin mengakibatkannya.

Banyak jangkitan boleh menyebabkan urtikaria. Jangkitan viral pernafasan bahagian atas merupakan sebab yang utama, terutamanya bagi kanak-kanak. Beberapa jenis jangkitan kulat dan bakteria juga boleh menyebabkan gatal-gatal.

Ubat-ubatan yang biasanya menghasilkan urtikaria termasuklah antibiotik (contohnya penisilin, sulfonamida) perubatan untuk kesakitan (contohnya aspirin, kodeina) sedatif dan diuretik. Adalah mustahak untuk memahami bahawa sebarang ubat boleh menyebabkan gatal-gatal. Oleh itu ubat-ubatan yang boleh dibeli terus dari kaunter/kedai seperti vitamin, antasid, titisan mata dan telinga, laksatif adalah merupakan sesuatu yang berupaya mengakibatkan urtikaria. Adalah penting doktor anda diberitahu mengenai semua jenis ubat-ubatan yang anda ambil.

Rawatan (ALLOPATI)

Rawatan yang paling baik untuk gatal-gatal adalah untuk mengenalpasti sebab ianya berlaku dan seterusnya menyingkirkannya.

Semasa menyelidiki sebab-sebabnya, ubat anti-histamin diberi untuk tujuan pelegaan.

Ubat anti-histamin akan bertindak dengan paling berkesan sekiranya ianya diambil secara tetap untuk mengelakkan gatal-gatal daripada membentuk.

· Untuk menghindarkan kesan sampingan seperti rasa mengantuk, ubat anti-histamin bukan sedatif boleh didapati.

Tidak terdapat satu jenis ubat anti-histamin yang mujarab untuk setiap orang.
Oleh itu doktor anda mungkin perlu mencuba lebih daripada sejenis ubat anti-histamin bagi menentukan jenis yang paling sesuai untuk anda.

Penyediaan kortison oral mungkin juga dapat membawa kelegaan untuk kes-kes yang teruk. Namun ianya mesti diberi untuk tempoh masa jangka pendek dan bukannya untuk jangka panjang disebabkan oleh kesan-kesan sampingan yang wujud.

Ujian-ujian kulit biasanya tidak mendatangkan sebarang faedah.

UNTUK RAWATAN HOMEOPATHY Y,SILA BERHUBUNG TERUS DENGAN SAYA. HARAP MAKLUM.
Demam Kuning/Jaundis Pada Bayi
Lebih kurang 50% ke 60% bayi yang lahir cukup bulan mengalami demam kuning atau jaundis semasa minggu pertama hingga ke minggu kedua selepas lahir. Ianya kerap berlaku kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan. Namun sebenarnya hampir semua bayi baru lahir mengalami jaundis tetapi tidak kelihatan dengan jelas. Pada setengah bayi, ia berlaku sekejab, tidak merbahaya dan akan hilang sendiri atau hilang dengan rawatan yang ringkas sahaja. Tetapi dalam kes-kes tertentu, ia boleh menjadi serius dan perlu diberi perhatian
Jaundis boleh dikesan dengan melihat tanda-tanda seperti bahagian mata putih dan kulit berwarna kekuningan. Kesan ini akan dapat dilihat dengan jelas apabila ditekan. Ia bermula dari bahagian kepala dan semakin menurun ke bahagaian bawah badan. Bayi jaudis juga akan kerap tidur.
Apakah penyebab jaundis
Jaundis berlaku apabila bilirubin iaitu pigmen yang berwarna kuning berkumpul di bawah kulit. Kadarnya yang tinggi menyebabkan kulit kelihatan kekuningan. Apabila sel darah merah dileraikan, ia menghasilkan bilirubin. Semua darah mengandungi bilirubin dan kebiasaannya akan diproses oleh hati dan disingkir melalui pembuangan najis dan air kencing.
Ketika bayi dalam kandungan ibu, proses ini dilakukan oleh hati ibu. Jadi apabila berada diluar, proses ini mula dilakukan oleh hatinya sendiri. Hati bayi yang belum matang mungkin tidak mampu memproses dan membuang bilirubin dengan pantas sepenuhnya beberapa hari selepas dilahirkan. Ini menyebabkan jaundis terjadi.
Biasa berlaku dari hari pertama ke hari ke 4 mengikut jenis jaundis. Kadarnya akan meningkat sehingga 12mg/dl dan boleh meningkat sehingga 15mg/dl. Jika meningkat sehingga 20mg/dl perlu pengawasan yang rapi dari doktor.
Risiko adalah lebih tinggi untuk bayi mengalaminya jika mempunyai penyebab berikut:
 • Bayi lahir pra matang
 • Darah ibu dan bayi yang berlainan.
 • Mempunyai adik beradik yang menghidap jaundis
 • Mempunyai kesan lebam ketika lahir (sel-sel darah merah ini adalah sebahagian dari lebam yang diuraikan dan menjadi bilirubin sebahagian kumuhan)
 • Etnik Asia
 • Penggunaan oxytocin ketika proses kelahiran
Jenis-jenis jaundis
Adalah penting untuk mengenali jenis-jenis jaundis. Setiap jenis jaundis menyebabkan kesan dan mempunyai rawatan yang berbeza.
 1. Jaundis Normal/Physiologic
Biasa terjadi kepada bayi baru lahir.Kadarnya adalah lebih tinggi berlaku pada ethnik tertentu seperti Cina, Jepun, Korea (Asia). Bayi yang kurang menyusu beberapa hari selepas dilahirkan dan tidak kerap membuang air besar juga mudah mendapat jaundis. Apabila bilirubin berkumpul di dalam najis bayi dan tidak dibuang, ia akan beredar kembali ke sistemnya. Kekerapan membuang najis dapat merendahkan tahap bilirubin. Mula kelihatan selepas hari 2 - 4 selepas lahir dan biasanya hilang sendiri selepas 1 ke 2 minggu.

Bagi bayi yang kurang menyusu, ibu perlu mendapatkan nasihat cara dan teknik untuk menyusu bayi dengan betul. Dengan penyusuan yang betul, jaundis akan hilang.
 1. Jaudis Pathologic
  Terjadi akibat keadaan perubatan seperti berlainan jenis darah(kerap berlaku), kelahiran pra matang, pembedahan caesarean, infeksi, kerosakan hati akibat rubella, siplis atau toxoplasmosis. Bagi bayi dan ibu dari jenis darah berlainan kerap berlaku bagi ibu berdarah jenis O atau Rh negatif. Ianya mula dikesan dari hari pertama kelahiran dan meningkat dengan mendadak. Masalah Rh juga pernah menyebabkan demam kuning yang teruk. Kini ia dapat dielakkan dengan suntikan imunisasi Rh pada ibu dalam tempoh 72 jam selepas kelahiran.
  1. Jaudis Susu Ibu
  Ini berkemungkinan dari susu ibu yang terhasil menyebabkan kelewatan atau memanjangkan tempoh membuangan lebihan bilirubin melalui usus. Ia bermula dari hari ke minggu ke 2 dan hilang selepas 3 hingga beberapa minggu atau beberapa bulan kemudian. Walaupun mendapat susu yang mencukupi bayi masih mendapat jaundis. Jika kadar bilirubin meningkat, doktor anda mungkin menasihatkan untuk memberhentikan penyusuan badan selama 2 ke 3 hari. Dalam masa itu, anda bolehlah memerah susu bagi mengekalkan bekalan susu dan boleh meneruskan penyusuan apabila tahap bilirubin menurun.

  Rawatan

  Pemeriksaan akan dibuat dengan menekan kulit bayi atau mengambil darah bayi untuk mengukur tahap bilirubin bayi. Untuk memeriksa sendiri, bagi kulit bayi berkulit cerah, boleh diletakkan di tempat banyak cahaya atau lampu. Tekankan kulit secara lembut dengan jari anda di bahagian hidung, dahi atau dada, jika terdapat kesan kekuningan apabila jari diangkat bermakna bayi anda mengalami jaundis. Bagi bayi berkulit gelap, boleh periksa gusi atau mata putih. Jika tahapnya didapati tinggi, bayi perlu diberikan rawatan.
  Biasanya tidak memerlukan rawatan. Jika memerlukan rawatan, rawatan yang dibuat ialah menggunakan phototerapi iaitu menggunakan cahaya. Bayi dibogelkan, mata ditutup dan diletakan dibawah cahaya 'bililight'. Rawatan ini diteruskan sehingga tahap bilirubin menurun. Kini rawatan ini boleh dilakukan di rumah.
  Jika ditahap yang terlalu tinggi, penukaran darah akan dilakukan.
  1. Jaundis Normal/Physiologic
  Kebanyakan kes jaundis ini tidak memerlukan rawatan phototerapi. Berikut disenaraikan langkah yang boleh dibuat untuk mengelak atau merawatnya.
  • Menyusukan bayi dari awal dan dengan kerapnya. Kolostrum akan bertindak sebagai laxative dan kekerapan membuang najis akan merendahkan tahap bilirubin. Perhatikan pengeluaran air kencing dan najis.
  • Elakan mengambil air tambahan. Hanya 2% bilirubin keluar melalui air kencing dan 98% keluar melalui najis. Kolostrum dan susu yang mengandungi lemak akan menstimulasikan pergerakan membuang air besar. Jika bayi anda kenyang dengan air dia akan kurang menyusu.
  • Galakkan bayi anda berjaga dan menyusu setiap 2 jam. Jaundis menyebabkan bayi anda mengantuk.
  • Jika bayi anda tertidur ketika menyusu badan dan membuang air besar kurang dari 3 kali sehari, cuba perah susu anda menggunakan tangan atau pam. Dan berikan menggunakan cawan, sudu atau syringe. Jangan menggunakan botol kerana bayi anda akan keliru dengan puting getah ketika peringkat ini.
  • Dedahkan kepada cahaya secara tidak terus. Buka pakaian dan diaper dan letak di dalam bilik yang terdapat banyak cahaya. Kulitnya adalah sensitif jangan diletakan secara terus kepada cahaya.
  • Elakan ubatan seperti aspirin dan dadah sulfa. Pastikan doktor anda tahu dadah yang anda ambil, jadi anda boleh hentikan atau mencari penganti yang lain jika ubat adalah penyebabnya
  1. Jaundis Pathologic
  Bayi perlu mendapat rawatan segera. Penyusuan badan perlu diteruskan. Kolostrum dan susu yang diterima akan membantu pembuangan najis dan mempercepatkan pengeluaran bilirubin. Bayi yang sakit memerlukan lebih susu badan berbanding bayi yang sihat. Dalam kes tertentu bayi akan perlu menjalani penukaran darah. Ini adalah langkah paling cepat dan perlu jika bayi mencapai tahap tertentu melebihi 26mg/ld. Namun kurang dilakukan kerana proses phototerapi biasanya mujarab. Bayi akan mengantuk dan lemah untuk menyusu. Anda mungkin memerlukan pam untuk memastikan bekalan susu mencukupi untuk bayi anda.
  1. Jaundis Susu Ibu
  Penyebabnya kurang dapat dipastikan. Bayi boleh diberi susu formula buat seketika. Biasanya tahapnya akan turun dan meningkat semula apabila menyusu badan. Namun anda tidak patut memberhentikan penyusuan badan kerana susu badan adalah susu yang terbaik.

  Adakah ianya berbahaya?

  Kebanyakan kes jaundis tidak merbahaya. Namun jika tahapnya adalah tinggi dan dibiarkan tanpa rawatan ia akan menyebabkan kerosakan kekal ke atas sistem saraf. Ia boleh menyebabkan pekak dan pertumbuhan yang lembab dan membentuk cerebral palsy.
  Jika bayi anda mendapat jaundis dalam masa 24 jam selepas lahir, ini dianggap serius dan perlu pemerhatian rapi dan rawatan. Ia boleh disebabkan oleh masalh yang serius pada hati, usus kecil dan kelainan intestinal, infeksi atau kelahiran yang trauma atau kelahiran pra matang sebelum 28 minggu.
  Bayi yang menghidap jaundis perlu mendapat susu yang cukup untuk mengelak menjadi kekeringan.

  RAWATAN TERBAIK UNTUK SI MANJA ANDA :
  BERIKAN SI MANJA REMIDI KHUSUS UNTUK JAUNDIS. DAPATKAN DI PERUBATAN HOMEOPATHY BERKAT SEKARANG!!
  Dalam tempoh pengambilan penawar homeopati, adalah wajar mengambil perhatian tentang beberapa perkara:

  · Elakkan meminum minuman seperti kopi, teh dan nescafe. Bahan-bahan ini mengandungi caffeine dan akan mematikan kuasa penawar yang diambil.
  · Sebaiknya mengelakkan memakan bahan makanan yang bercuka atau yang masam.
  · Kurangkan atau elakkan daripada merokok. Kesan kandungan dalam tembakau seperti tar, nikotin akan mengganggu proses rawatan.
  · Penawar dan pesakit hendaklah dijauhkan daripada semua jenis minyak angin. Jarakkan jangka masa penggunaannya dengan pengambilan penawar jika tidak dapat dielakkan.
  · Pemberian penawar homoeopati bersama dengan ubat-ubatan yang mengandungi bahan dadah pada umumnya tidak digalakkan.

  Saranan di atas adalah penting diikuti khasnya bagi mereka yang mengambil homeopati untuk jangka waktu yang lama. Saranan tersebut bukan sahaja baik untuk tujuan rawatan, tetapi juga untuk kepentingan kesihatan pesakit.Harap maklum.
  KENAPA PERLU PILIH HOMEOPATHY?

  Selama ini, kita biasa mendengar perkataan-perkataan ubat , racun, dadah dan penawar. Begitu juga dengan cara-cara pengubatan (practice of medicine) yang berbagai cara dan rupa. Sangatlah perlu bagi kita untuk mengetahui dengan terperinci pengkelasan tatabahasa ini untuk kefahaman.

  Racun bererti bahan asal iaitu zat-zat yang paling mudah diambil atau digunakan tanpa diproses (raw material) samada bahan itu terdiri daripada bahan organic atau bukan organic, begitu juga bahan tulin atau synthetic. Apabila ia digunakan sewaktu badan dalam keadaan normal akan menjadikan badan penggunanya menjadi tidak sihat atau mendapat penyakit akibatnya.

  Sebaliknya jika ianya digunakan dalam sukatan-sukatan tertentu sewaktu benar-benar sakit, ia dapat memulihkan atau mengembalikan kesihatan semula.Ubat digunakan sewaktu dalam keadaan sakit sahaja. Ia mungkin dalam bentuk bahan asli atau berupa percampuran bahan asal dan bahan-bahan lain seperti gula (lactose) dan sebagainya.

  Sementara penawar pula adalah bebas dari sebarang racun dan tidak ada punca-punca yang menyebabkan akan terganggu kesihatan hasil pengambilannya. Ubat-ubat Homeopathy terdiri dari jenis ini. Oleh itu penawar Homeopathy dijamin bersih serta selamat. Kekuatan keupayaan tenaga penawar ini adalah dijamin kerana pembuatnya menurut proses potensi. Disamping itu melalui proses ini kuasa racun atau dadah dan bahan kimia langsung tidak ada dan dihilangkan. Atas faktor inilah ubat-ubat Homeopathy layak dipanggil penawar bukan ubat.

  Perubatan biasa dihospital yang dipanggil Allopathy, walaupun menggunakan racun-racun atau dadah dalam sukatan tertentu tetapi sifat semulajadi racun itu masih ada dan tetap bertindak dalam tenaga negative. Walaupun sedikit digunakan, ia tetap bertindak sebagai racun yang akan menimbulkan kesan sampingan jika digunakan secara berterusan. Pengubatan secara Homeopathy adalah satu cara rawatan untuk menghilangkan atau menyembuhkan penyakit sebenar-benarnya dengan keahlian yang tersendiri.

  Oleh itu Homeopathy lahir bukan sahaja sebagai satu seni penyembuh yang saintifik tetapi juga ia merupakan satu seni penyembuhan.

  Pada kesimpulannya, kita begitu agak beruntung kerana hidup di dalam dunia kemajuan yang begitu pesat. Manusia di sana sini berlumba-lumba mengejar kejayaan, di samping banyak teknologi-teknologi baru tercipta. Begitu juga halnya dengan dunia perubatan. Sistem rawatan lebih bertambah maju dan ubat-ubat dapat diproses dengan cepat. Kebimbangan yang melanda kerana ubat-ubat yang dicipta dalam perubatan Allopathy (Perubatan biasa) ini kedapatan bahayanya lebih banyak jika dibandingkan dengan kebaikan yang diperolehi.

  Dapatkah kita mempelajari dimana silapnya? Sehingga sesetengah pihak sahaja yang mendapat keuntungan yang maksima dari tindakan ini. Tentunya kita dapat meneka jawapannya iaitu pengeluar ubat dan para penjual ubat.

  Sudah tentulah para pengguna menjadi mangsanya…

  Akal yang sihat berada di tubuh yang sihat. Kesejahteraan dan kesihatan yang baik sangat diingini oleh setiap umat manusia, dalam menempuh hidup bahagia dunia dan akhirat. Segala-galanya akan hancur apabila kesihatan hilang, disusuli pula dengan sakit yang menimpa badan.

  Penggunaan ubat secara Homeopathy dengan dos yang paling sedikit tetapi sebaliknya mempunyai kuasa aksi yang besar. Ia dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit yang sudah lama ataupun baru dengan syarat gejala-gejala penyakit itu sesuai dan menunjukkan isyarat-isyarat yang boleh dirawat. Memandangkan perubatan Homeopathy ini boleh mengubati pesakit dengan penuh kecermelangan hasil dari kejayaan-kejayaan dan pengalaman yang lalu, maka tidak hairanlah ia cepat berkembang dengan luasnya dari tempat asalnya Jerman ke England, USA, Perancis, Australia, Itali, Pakistan, India dan mula bertapak dinegara-negara Asia Tenggara seperti Singapura dan Indonesia. Malaysia baru sahaja mula mengamalkan sistem perubatan ini.Walau bagaimana pun hanya sebilangan kecil sahaja yang mengetahui khasiatnya.

  UBAT HOMEOPATHY BEBAS DARI BAHAN KIMIA DAN DADAH SERTA SELAMAT DIGUNAKAN TANPA KESAN SAMPINGAN.


  Untuk Bayi & kanak-Kanak


  Ubat Homeopathy yang lembut dan manis amat sesuai untuk digunakan dikalangan kanak-kanak dan bayi khususnya :
  * Demam Kuning pada bayi
  * Demam selesema kanak-kanak
  * Kanak-kanak menangis malam
  * Kanak-Kanak atau bayi kembung perut
  * Batuk selesema
  * Lelah atau asma
  * Penyakit gatal-gatal
  * Kurang selera makan kanak-kanak
  * Kanak-Kanak kencing malam
  * Kanak-kanak lambat berjalan / bercakap
  * Ubat cergas minda Kanak-Kanak
  * Penyakit angin
  * Sarat /Hernia dikalangan kanak-kanak
  * Resdung kanak-kanak
  * Leukemia kanak-kanak

  * Autisma
  * Tonsilitis, dll

  Untuk Golongan Dewasa


  Lumpuh, strok, lemah tenaga, keletihan, gout, arthritis, kencing manis, resdung, seduan, uluran , angin pasang, gastrik, migrain, sakit urat saraf, angin, kembung, pening kepala.
  Masalah Wanita

  Ubat-ubat homeopatht yang lembut adalah amat sesuai digunakan pada perempuan / wanita yang mengalami pelbagai masalah, antara penyakit yang mendapat respond baik dengan ubat-ubat homeopathy ialah:

  Masalah Haid - tidak teratur, tidak datang haid, haid berpanjangan, sakit diwaktu datang haid, sama ada senggugut atau endometrosis, radang rahim, ovarian cycst, fibroid, ketumbuhan, kanser rahim, kanser ovary, tidak subur, mandul atau infertiliti.

  Masalah Anak Dara - keputihan atau leucorrhoea, murong, sakit bulanan, sedih sayu, masalah kencing yang tidak tos, gastrik, selsema, ketuat, migrain, sentiasa keletihan, malas, dll

  Masalah Perempuan Dewasa - PMS, menopause, osteoporosis, sakit sendi tulang, murung, gila meroyan, frigidity atau hilang nafsu seks, sakit sewaktu bersetuboh, dll

  JANGAN MALU ATAU SEGAN UNTUK MENDAPATKAN RAWATAN.

  INGAT! : RAWAT SEBELUM PARAH !
  Salah Faham Tentang Homeopathy

  Salah satu punca utama kemunduran kaedah rawatan homeopathy di Malaysia dan juga di kebanyakkan tempat di dunia ini ialah kegagalan memahami dengan tepat apa sebenarnya Homeopati. Berikut disenaraikan antara salah faham mengenai homeopati untuk dijadikan renungan:

  “Homeopathy adalah perubatan tradisional”

  Ungkapan ini sering kali kita dengar dipertuturkan di kalangan masyarakat kita. Kesilapan ini membawa kesan yang besar kerana ia meletakkan Homeopati setara dengan perubatan tradisional yang biasanya dikendalikan oleh mereka-mereka yang tidak berkelulusan dan banyak menggunakan kaedah rawatan turun temurun. Bukan tujuan kita untuk merendah-rendahkan perubatan tradisional, tetapi adalah sesuatu yang tidak adil untuk meletakkan Homeopati di dalam kategori yang sama memandangkan kaedah rawatannya sangat berbeda dari segi falsafah dan kaedah rawatan berbanding rawatan tradisional.

  Sebagaimana yang kita sedia maklum bahawa Homeopati menggabungkan sains dan seni di dalam rawatannya. Ia melihat penyakit dan kaedah penyembuhan (termasuk penyediaan ubat-ubatan) di dalam perspektif yang unik bertunjangkan kajian sains dan analisa yang logikal dan berilmiah. Homeopati tidak mengubal hukum-hukum perubatan berdasarkan agak-agakan semata sebaliknya melalui kajian ilmiah yang mendalam oleh mereka-mereka yang berpengalaman luas di dalam bidang perubatan moden. Malah pengasas Homeopati sendiri adalah seorang doktor iaitu Dr. Hahnemann yang aktif bertugas pada awal abad ke 19. Kekecewaan beliau kepada apa yang dipanggil rawatan “moden” yakni rawatan kedoktoran yang ada hari ini menyebabkan beliau mencari kaedah lain yang menepati fitrah manusia itu sendiri. Kaedah rawatan tersebut dinamakan Homeopati yang berasaskan kepada rawatan “Simila Similibus Currentur” yang bermakna “sesuatu yang serupa menyembuhkan yang serupa”. Di dalam bahasa mudah rawatan Homeopati memerlukan kita melihat tahap kesihatan seseorang pesakit secara holistik (menyeluruh) pada suatu ketika dan memadankan gejala pesakit ini dengan gejala ubat-ubatan Homepati. Apabila ada “persamaan” ini maka berlakulah penyembuhan.

  Ubat-ubatan Homeopati disediakan di dalam makmal yang sempurna berasaskan kajian yang mendalam dan teratur, dan seterusnya didokumenkan dengan terperinci untuk kegunaan pengama-pengamal Homeopati. Doktor Homeopati bukan saja perlu mendalami ilmu falsafah perubatan, sains kemanusiaan dan kaedah rawatan tetapi juga cekap di dalam mendalami cirri-ciri ubat-ubatan Homeopati. Pendek kata Homeopati merupakan rawatan yang unik dan ia tegak berdiri di atas kekuatannya sendiri tanpa perlu dikaitkan dengan kaedah rawatan lain.

  “Homeopati karut dan tidak saintifik”

  Amat mudah untuk melontarkan fitnah tanpa perlu mengemukakan hujah. Mereka-mereka yang membuat tuduhan ini sebenarnya tidak memahami konsep perubatan Homeopati. Adakah sesuatu rawatan itu dianggap karut dan kolot jika ia masih wujud sejak 200 tahun lalu dan semakin meningkat penggunaaannya? Kita mendapati hari ini bagaimana kegagalan sistem perubatan allopati (perubatan kedoktoran “moden”) menyebabkan orang ramai beralih kepada rawatan alternatif seperti akupuntur, singseh, ayurveda, tradisional dan juga Homeopati.

  Pengamal Homeopati, sebagaimana juga doktor perubatan allopati, perlu mendalami ilmu sains termasuk anatomi, fisiologi, biokimia, dan lain-lain yang berkaitan, dan ditambah dengan falsafah perubatan “Organon”, dan juga ribuan ubat-ubatan di dalam farmakopea Homeopati. Dokumen lengkap mengenai rawatan pesakit, penyembohan, penyediaan ubat dan sebagainya sejak dahulu hingga kini tersedia untuk diteliti dan dikaji. Jika ini tidak saintifik, tak tahulah kita apa lagi yang saintifik.

  “Rawatan Homeopati tidak begitu berkesan dan penyakit lambat sembuh”

  Kerberkesanan atau mujarabnya ubat Homeopati sememangnya diiktiraf ramai. Rawatan Homeopati tidak setakat menahan kesakitan semata (langkah paliatif) tetapi bertindak menyembuhkan penyakit. Banyak penyakit-penyakit yang biasanya dikatakan “tiada penawar” oleh doktor tetapi mempunyai alternatif pada Homeopati seperti Demam Campak, Bisul, Influenza, dan banyak lagi.

  Lambat atau cepat kesembuhan sesuatu penyakit itu bukanlah kerana kelemahan sistem rawatan Homeopati tetapi kelemahan doktor Homeopati itu sendiri. Kerana kawalan yang agak longgar daripada pihak kerajaan menyebabkan ramai “doktor” Homeopati yang kurang berkelayakan menawarkan khidmat rawatan yang kurang cekap dan bermutu dan seterusnya memberikan gambaran yang buruk kepada Homeopati.

  Sikap pesakit juga ikut serta menambah buruk persepsi ini. Pesakit menganggap bahawa kaedah rawatan Homeopati adalah sama dengan perubatan biasa menyebabkan mereka kurang memberi tumpuan kepada gejala penyakit secara terperinci dan menyeluruh seperti kekerapan sakit, waktu serangan, gejala sampingan dan sebagainya. Ini mengakibatkan doktor Homeopati gagal memberikan ubat-ubatan yang tepat atau melambatkan proses mendapatkan penawar yang tepat. Walaupun perkara ini tidak berbahaya memandangkan ubat-ubatan Homeopati tidak mempunyai kesan sampingan tetapi ia membawa implikasi yang kurang baik dari segi kadar kesembuhan di kalangan pesakit.

  “Kaedah Homeopathy menggunakan rambut untuk mengesan penyakit”

  Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat pelbagai “pembaharuan” yang diperkenalkan kepada kaedah rawatan Homeopati sejak diperkenalkan 200 tahun lalu. Kebanyakan “pembaharuan” ini melibatkan aspek teknik mendiagnosis penyakit dengan pengenalan alat-alatan moden dan kaedah penyediaan ubat-ubatan. Namun begitu aspek falsafah dan konsep rawatan Homeopati tetap utuh dan sama sejak dulu dan akan berterusan sehingga ke akhir zaman kerana ia berkait rapat dengan fitrah manusia.

  Antara “pembaharuan” kepada Homeopati dari segi teknik mengesan penyakit dan penyediaan ubat-ubatan yang agak popular dewasa ini ialah apa yang dipanggil kaedah “radionic” di mana sejenis alatan elektronik yang dicipta khas berupaya mengesan penyakit dan seterusnya penyediaan ubat-ubatan dengan menganalisa keadaan rambut pesakit. Walaupun pada satu segi ia agak munasabah memandangkan rambut kita sepertimana juga iris mata berupaya untuk memberi petunjuk kepada status kesihatan semasa, namun pengamal-pengamal Homeopati klasikal menolak kaedah ini dan bertegas supaya kaedah asal Homeopati yang dianjurkan oleh Hahnemann diikuti.

  Ada banyak lagi momokan dan malah kecaman yang dilemparkan kepada Homeopati. Perkara ini wujud sejak zaman Hahnemann lagi dan kita yakin akan berterusan untuk tempoh yang lama selepas ini. Walaupun kemajuan Homeopati yang pesat dengan kecemerlangannya di dalam menanggani pelbagai masaalah kesihatan dunia moden, kritiknya tidak juga kunjung padam. Adalah dirasakan dunia Homeopati perlu mendepani cabaran ini dengan menjawapnya secara ilmiah dan konsisten. Di samping itu Homeopati juga perlu mempastikan para pengamalnya mempelajari kaedah rawatan dengan lebih mendalam, profesional dan berdisplin bagi menjamin penerusan kecemerlangan khidmat rawatan ini pada masa-masa akan datang. Cara terbaik menjawab kritikan ialah dengan membuktikan dari segi praktiknya akan kehebatan apa yang dipanggil Homeopati.

  Dipetik daripada catatan Dr. (H) Ir. Izham Hashim, PHom, BHMS (MAhM/USU)

  sumber: http://pphbm.blogspot.com


  Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

  1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).

  i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
  ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
  iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
  iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
  v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

  2. HIDUNG

  Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
  i) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
  ii) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
  iii) Bersin
  a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
  b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

  3. Batuk

  a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
  b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG..
  c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

  4. KERONGKONG
  i) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku
  di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
  ii) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

  5. BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
  i) Bibir pucat
  a. Sistem penghadaman yang lemah.
  b. Perut mengandungi angin.
  c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
  ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

  6. MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
  i) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
  ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
  iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

  7. TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
  i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
  ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

  8. KULIT Berpeluh :
  a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
  b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

  9. RUAM DAN BISUL :
  Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

  10. KULIT GATAL DENGAN RUAM :
  Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

  11. KULIT PECAH DAN BERAIR :
  Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

  12. RAMBUT GUGUR :
  Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

  13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
  a. Sakit Sendi
  i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
  ii) Tidak rasa panas .Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
  iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

  b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

  c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung.

  Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana , ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

  d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

  e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

  f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

  g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

  h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

  14. TANDA-TANDA DALAMAN

  A. KEPALA.
  Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.

  B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA
  Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

  C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
  i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
  ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

  D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.

  E. BISUL TERJADI DI KEPALA
  Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

  F. RASA PENING YANG MEMUSING
  Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

  15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
  a. LOYA/MUNTAH .. Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

  b. MUNTAH DARAH
  i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
  ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

  16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

  17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT .
  Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

  18. KENCING
  a) KERAP KENCING ; Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran yang
  b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
  c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
  d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
  e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

  19. BUANG AIR BESAR
  a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
  b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
  c) NAJIS BERDARAH
  i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
  ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
  d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

  20. BADAN
  a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
  i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
  ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
  iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
  iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
  b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
  c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
  d) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

  21. RASA TAKUT MENGEJUT :
  Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

  22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

  23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

  24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
  i) Sistem jantung yang lemah.
  ii) Sistem saraf otak yang lemah.
  iii) Masalah pengaliran darah.

  25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.

  Untuk Makluman Anda

  Rawatan Homeopathy hanyalah sekadar ikhtiar, sebagai rawatan alternatif dan tidak bermaksud untuk menggantikan kaedah perubatan allopati. Harap Maklum.

  Produk yang disediakan juga adalah sebagai membantu kesihatan sahaja.

  Related Posts with Thumbnails